Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων
Ι.Μ.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων
Έξω από το γνωστό χωριό του Δήμου Μετεώρων, Σταγιάδες, βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το έτος ίδρυσης του μοναστηριού είναι άγνωστο. Μετρημένες είναι οι πληροφορίες που διαθέτουμε για αυτό. Στο εσωτερικό του, υπάρχει ένα μεγάλο περίβολο με τα κελιά, τους χώρους λειτουργικών αναγκών της μοναστικής κοινότητας και το καθολικό που τοποθετείται στο κέντρο του περιβόλου. Το καθολικό του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος τετράστυλος ναός, στολισμένος με τοιχογραφίες των αρχών του 17ου αιώνα. Ο νάρθηκας του καθολικού έχει τοιχογραφίες που έφτιαξε ο Χιοναδίτης ζωγράφος Μιχαήλ του Μιχαήλ, στα μέσα του 18ου αιώνα. Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που τοποθετείται μάλλον στις αρχές του 18ου αιώνα. Επίσης, στον 18ο αιώνα τοποθετούνται και οι εικόνες του τέμπλου. Μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι, το 1968 μέχρι και σήμερα. Τέλος, απέχει 32 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και βρίσκεται σε υψόμετρο 750μ.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ
Δευτέρα
08:00 - 12:00, 16:00 - 18:00
1. Τρίτη
08:00 - 12:00, 16:00 - 18:00
2. Τετάρτη
08:00 - 12:00, 16:00 - 18:00
3. Πέμπτη
08:00 - 12:00, 16:00 - 18:00
4. Παρασκευή
08:00 - 12:00, 16:00 - 18:00
5. Σάββατο
08:00 - 12:00, 04:00 - 18:00
6. Κυριακή
08:00 - 12:00
Αγίου Νικολάου Γάβρου
Μονύδριο Αγίου Νικολάου Γάβρου
Η μικρή Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γάβρου απέχει 27 περίπου χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και βρίσκεται στο χωριό του Δήμου Μετεώρων, Γάβρος. Είναι το μόνο μοναστήρι το οποίο σώζεται στην αρχική μορφή του και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι χτισμένοι από αργολιθοδομη, λασπόχτιστη με ημιλαξευτούς γωνιόλιθους στις παραστάδες των πορτών, των ανοιγμάτων και της δεξιάς γωνίας του δυόροφου κτιρίου. Αξιοθαύμαστοι είναι ο λασπωμένος, εξωτερικά, τοίχος με τα φανερά ξύλινα διαζώματα, ο ξύλινος εξώστης, η λασποσκεπής στέγη, οι ξυλοδεσιές, τα στηρίγματα του δαπέδου και το όστεοφυλάκιο. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν τοιχογραφίες δύο στρωμάτων. Οι πιο παλιές, βρίσκονται στο ιερό(1753) ενώ οι πιο καινούργιες βρίσκονται στον κυρίως ναό(1893)
Αγίου Θεοδοσίου Γάβρου
Μονύδριο Αγίου Θεοδοσίου Γάβρου
Η μικρή Ιερά Μονή Αγίου Θεοδοσίου Γάβρου απέχει από την Καλαμπάκα 23 περίπου χιλιόμετρα και βρίσκεται κοντά στο χωριό του Δήμου Μετεώρων, Γάβρος. Με το που φτάνει κανείς στο ασκηταριό, αντικρίζει έναν, μικρών διαστάσεων, στεγασμένο χώρο, τον χώρο που γίνονται οι λειτουργίες και οι προσευχές. Στο εσωτερικό του μοναστηριού, υπάρχουν τοιχογραφίες δύο στρωμάτων. Οι παλαιότερες, τοποθετούνται στις αρχές του 17ου ή στα τέλη του 16ου αιώνα. Οι πιο καινούργιες( π.χ. του Παντοκράτωρ, της Πλατυτέρας και των ολόσωμων Αγίων) τοποθετούνται στον 19ο αιώνα. Για την επιβεβαίωση της εποχής, ο αγιογράφος τοποθετούσε τις σκηνές πάνω στο πρώτο στρώμα σε άσχετα σημεία με το τελετουργικό τους μέρος.
Αγίου Γεωργίου Μανδηλά
Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Μανδηλά
Ανατολικά του Καστρακίου, βρίσκεται η ερειπωμένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μανδηλά. Το μοναστήρι είναι προσβάσιμο μόνο για τους ικανούς αναρριχητές, καθώς τοποθετείται σε μια σπηλιά ύψους 20 μέτρων από την γη. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, χωρίς βεβαιότητα όμως, αφού οι μελετητές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό επιστημονικά. Κάτω από την μονή απλώνεται ένα τεράστιο δάσος, που όπως και παλαιότερα, απαγορευόταν το κόψιμο των δέντρων. Αγνοώντας την απαγόρευση αυτή, ένας στρατιώτης της τουρκικής φρουράς του Καστρακίου άρχισε μια μέρα να κόβει ένα δέντρο και έπεσε κάτω αναίσθητος. Όλοι πίστευαν πως κάποιος τον σκότωσε και γιαυτό ο Τούρκος διοικητής του χωριού, έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν όλοι στην πλατεία. Απείλησε πως θα τους τιμωρούσε σκληρά, αν δεν του έφερναν τον φονιά του στρατιώτη. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από την μονή μια φωνή που έλεγε ότι κάνεις δεν σκότωσε τον στρατιώτη, αλλά τον τιμώρησε ο Άγιος Γεώργιος. Αν όμως οι Τούρκοι έδιναν κάτι στον Άγιο, όλα θα γινόταν όπως πριν. Έτσι, η σύζυγος του στρατιώτη έδωσε ένα μαντήλι στον Άγιο. Έπειτα, κάποιος κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και μόλις ο ηγούμενος το κρέμασε στην εικόνα του Αγίου, ο Τούρκος ζωντάνεψε. Από τότε, κάθε χρόνο, στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου και με το τέλος της λειτουργίας, οι νέοι του χωριού κρεμούν πολύχρωμα μαντήλια και ανάβουν λαμπάδες στη Μονή. Τα μαντήλια μένουν έως την επόμενη γιορτή του Αγίου.
Τίμιου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς
Ι.Μ.Τίμιου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς
Μεταξύ των Δολιανών και της Κρανιάς τοποθετείται η Ιερά Μονή Τίμιου Σταυρού. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πηγές, φαίνεται πως ιδρύθηκε το 1770 περίπου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1140 μέτρων περίπου ενώ απέχει από την Καλαμπάκα περίπου 48 χιλιόμετρα. Η μονή, σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα, έγινε, το 1924, ένα με την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Κάτοχος της φαίνεται να είναι ο Γιαννούσιος Γκουγκουζής και ο κυρίως ναός ακολουθεί στην κάτοψη τον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρεις ημικυκλικές αψίδες στα ανατολικά και τρεις, από τις οποίες οι μεσαίες είναι χοροστάσια. Αποτελείται από τον πολυτρούλο και πολυκόγχο κυρίως ναό και τον καινούργιο νάρθηκα. Εχει δώδεκα τρούλους από τους οποίους τρεις βρίσκονται εσωτερικά και οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικοί. Σχεδόν όλο το μοναστήρι είναι χτισμένο με πέτρα. η στέγη είναι τετράκλινη και τα παράθυρα είναι μικρά με σιδερένια κάγκελα. Στο εσωτερικό του μοναστηριού δεν υπάρχουν αγιογραφίες. Επιπρόσθετα, στην κεντρική κόγχη της Νότιας πλευράς υπάρχει η αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου, στην οποία σκοτώνει τον δράκοντα, οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη κρατούν τον Σταύρο και ο Άγιος Δημήτριος σκοτώνει το Βούλγαρο Σκυλογιάννη. Εντυπωσιακός είναι ο πλούσιος διάκοσμος, όπως και τα αξιοθαύμαστα ανάγλυφα που στολίζουν το εξωτερικό της μονής. Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη Μονή της Αγίας Ζώνης, η οποία καταστράφηκε το 1943. Η Μονή Τίμιου Σταυρού υπήρξε το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης ή Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι πανηγυρίζει δύο φορές: στις 31 Αυγούστου, στην γιορτή της Αγίας Ζώνης και στις 14 Σεπτεμβρίου, στην γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ
Απριλιο-Οκτώβριο: Καθημερινά εκτός Τετάρτης 10 π.μ. έως τις 18 μ.μ.(καθ’όλη τη διάρκεια της Διακαινησίμου εβδομάδος, καθώς και τα Σαββατοκύριακα των μεγάλων εορτών και αργιών.
Ιερά Μονή Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσας Ανθούσας
Ι.Μ.Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσας Ανθούσας
Περιτριγυρισμένη από πυκνά δέντρα, κοντά στο χωριό Ανθούσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσας. Την ονομασία της οφείλει στην εικονα που κατείχε, αυτή της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, η οποία απεικονίζει την Παναγία να κρατάει στην αγκαλιά της τον, μικρό σε ηλικία, Χριστο και να τον τρέφει με το γάλα της( να τον θηλάζει). Η εικόνα αυτή, όπως και το μοναστήρι καταστράφηκαν το 1943. Μαζί τους κάηκε και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που γιορτάζονταν εκεί στις 29 Αυγούστου. Σήμερα, σώζονται μόνο τα δύο καινούργια κτίσματα στα δυτικά και το καθολικό. Το καθολικό είναι χτισμένο με πέτρα και έχει τετράκλινη στέγη, σκεπασμένη με πλάκες, δύο χορούς αγιορειτικού τύπου και ένα τρούλλο. Στην οροφή είναι μονόκλιτη βασιλική με ημικυλινδρική καμάρα. Στο εξωτερικό τμήμα του ιερού, εύκολα μπορεί κανείς να δει μια επιγραφή που επισημαίνει πως το καθολικό θεμελιώθηκε στις 30 Μαΐου 1799. Επίσης, σώζονται και λείψανα της παλαιάς τοιχογραφίας. Το βόρειο θύρωμα είναι στολισμένο με ανάγλυφα κοσμήματα ενώ στην εξωτερική ανατολική κόγχη απεικονίζεται η Παναγία, ο Χριστός, πουλιά, φίδια, άνθη και δέντρα. Απέχει από την Καλαμπάκα 67 περίπου χιλιόμετρα.
Προφήτη Ηλία & Μεταμορφώσεως Χαλικίου
Ι.Μ.Προφήτη Ηλία & Μεταμορφώσεως Χαλικίου
Σε απόσταση 70 χιλιομέτρων περίπου από την Καλαμπάκα, κοντά στο χωριό Χαλίκι, βρίσκεται η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Χριστού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία χτίστηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα από τρεις αδελφούς: τον Δαμιανό, τον Ιλαρίων και τον Αυξέντιο που κατάγονταν από το χωριό. Ο Ιλαρίων συνεβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη τόσο του χωριού όσο και της μονής αφού ήταν εκείνος που έχτισε τη Δημοτική Σχολή του χωριού. Πρόκειται για ενα μοναστήρι με πέτρινη μονόκλιτη βασιλική θολοσκέπαστη και ανατολικά καταλήγει σε ημικυκλική κόγχη. Το πιο καινούριο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Χριστού χτίστηκε το 1783, ξαναχτίστηκε, όμως, 1868 ενώ η ανακαίνιση του έγινε το 1963. Πρόκειται για μια πέτρινη μονή , σκεπασμένη με πλάκες, σταυρεπίστεγη μονόκλιτη βασιλική με ένα μόνο τρούλλο και δύο Αγιορειτικού τύπου χορούς. Ανατολικά, τελειώνει σε μια εφτάπλευρη κόγχη και η οροφή αποτελείται από ημικυλινδρική κάμαρα. Το πάτωμα της είναι στρωμένο με πλάκες. Παρά τις φθορές που έχει υποστεί η μονή, οι δύο ναοί διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
ΛΙΜΠΟΧΟΒΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Ι.Μ.Γεννήσεως Θεοτόκου Λιμποχόβου
Απέχοντας 41 χιλιόμετρα περίπου από την Καλαμπάκα, σε ένα χωριό του Δήμου Μετεώρων, την Παναγία, συναντούμε την Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και αναφέρεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ ‘ Παλαιολόγου(1328-1341) το 1336 και σε σιγίλλιο του Πατριάρχη Αντωνίου Δ’(1339). Σήμερα, το μόνο που σώζεται από το μοναστήρι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς, είναι το καθολικό. Πρόκειται για έναν μονόχωρο καμαροσκεπής ναό, στολισμένο με αξιοθαύμαστες εικόνες και σε αυτόν υπάρχει μια πέτρα μέσα στον τοίχο με χαραγμένη την χρονολογία 1709.
Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού
Ι.Μ.Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού
Η εγκαταλελειμμένη, σήμερα, Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού βρίσκεται έξω από το χωριό του Δήμου Μετεώρων, Κλεινοβός, και είναι συνδεδεμένη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα της 8-7-1886 (ΦΕΚ 184Α/11-7-1886) με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσίνου. Η μονή έχει αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες από τις οποίες ξεχωρίζει η τρίγλωσση επιγραφή του Αγίου Ζωσιμά αποδιδομένη στην αρχαία ελληνική, στην νέα ελληνική και στην αρωμουνική-βλάχικη. Το καθολικό είναι το μόνο που σώζεται από το μοναστηριακό συγκρότημα. Διαθέτει τρεις τρούλους και είναι ένας Αθωνικού τύπου ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος, με δίτρουλο ναρθηκα και με πλάγιους χορούς. Είναι στολισμένο με τοιχογραφίες που έχουν γίνει από τον ίδιο αγιογράφο των φορητών εικόνων, τον Μιχαήλ Αναγνώστη Δημητρίου. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου
Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων
Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων
Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι και είναι χτισμένη στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου. Δεν διαθέτουμε πληροφορίες για το ακριβές έτος ίδρυσης της, λόγω των πολλαπλών λεηλασιών που υπέστη. Όμως, η αρχαιότερη σωζόμενη μαρτυρία που δείχνει την ύπαρξη της μονής είναι το γράμμα του Νεόφυτου Α’(1540-1550). Το καθολικό του μοναστηριού είναι μικρόχωρο με τοιχογραφίες από τον Π.Ζαχαρή και με παραδοσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κατέχει τα ιερά λείψανα των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Τρύφωνα. Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων εφοδιάστηκε τον Μάιο του 2018 με νέο δυναμικό.
Ἡ Ἱερά Μονή εἶναι ἀνοιχτή καθημερινά
Πρωί 9.00-12.30 και
Ἀπόγευμα 16.00-19.00
Τηλ ἐπικοινωνίας. 24320-72716
email ieramoni.agtheodoron@hotmail.com