Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
Γενική Περιγραφή
Επιβλητικός και μεγαλόπρεπος υψώνεται ο απότομος βράχος, στην κορυφή του οποίου είναι σκαρφαλωμένη η Μονή της Αγίας Τριάδος. Ο επισκέπτης και προσκυνητής, κουρασμένος από τη δύσκολη κατάβαση στην κοιλάδα αρχικά και την ανάβαση έπειτα στο βράχο, ανταμείβεται πλουσιοπάροχα με τη μαγευτική θέα που αντικρύζει από ψηλά από τους εξώστες της μονής. Στα νότια, στα πόδια του βράχου, απλώνεται η πόλη της Καλαμπάκας, με τον Πηνειό ποταμό νωχελικά ξαπλωμένο στη κοίτη του και τους ορεινούς όγκους του Κόζιακα και της Πίνδου στο βάθος. Από δυτικά φαίνεται η Μονή Βαρλαάμ και λίγο πιο πέρα του Μεγάλου Μετεώρου. Ανατολικά και πολύ κοντά βρίσκεται η Μονή του Αγίου Στεφάνου.
Η ανάβαση στο βράχο της Αγίας Τριάδος παλιότερα γινόταν με ανεμόσκαλα και με το παραδοσιακό δίχτυ. Στα 1925, επί Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Πολυκάρπου [Θωμά] και επί ηγουμένου της μονής Νικάνδρου Σταθοπούλου, έγινε η λαξευτή κλίμακα με τα 140 περίπου σκαλοπάτια της, που χρησιμοποιεί ο σημερινός επισκέπτης.
Κατά την παράδοση, που δεν επιβεβαιώνεται όμως και από άλλες μαρτυρίες και πηγές, η μονή πρωτοκτίστηκε το 1438 από κάποιο μοναχό Δομέτιο. Για το πρόσωπο αυτό τίποτε απολύτως δεν γνωρίζουμε. Δεν αποκλείεται, όπως συνέβη και στους περισσότερους άλλους μετεωρίτικους βράχους, οι πρώτοι ερημίτες να έκτισαν εδώ τα ασκηταριά τους στις αρχές του ΙΔ΄ αιώνα.
Ήδη σε πρόσταγμα του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου, του έτους 1362, που φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, μνημονεύονται πάραλληλα «το Μετέωρον και η Αγία Τριας», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και η Αγία Τριάδα ήταν τότε οργανωμένο μοναστήρι.